2017 - NPO - credits Jan Willem van Hofwegen - 018
Hoofd content

Missie & Visie

De NPO staat voor een brede publieke omroep met een rijke en gevarieerde programmering voor kijkers en luisteraars van alle bevolkingsgroepen. We zorgen voor de programmering op alle publieke netten en zenders en de distributie van onze programma’s via radio-, televisie-, internet- en (digitale) themakanalen.

Bij de publieke omroep maken we herkenbare programma’s: toegankelijk, onafhankelijk en van hoge kwaliteit. In het programma-aanbod ligt de nadruk op journalistiek, muziek en kunst, educatie en informatie, series en films van Nederlandse bodem, documentaires en kinderprogrammering.

De NPO heeft een ambitieuze koers uitgezet waarbij we inspelen op nieuw mediagedrag, globalisering en digitalisering. Samen met de omroepen en programmamakers werkt de NPO continue aan vernieuwing en zoeken we nadrukkelijk de interactie met de kijker en luisteraar.


De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is van iedereen en voor iedereen. We maken programma’s op radio, televisie en internet. 

Programma’s die je samen beleeft
We maken al meer dan 60 jaar radio en televisie. Onze programma’s bereiken wekelijks 85 procent van de Nederlandse bevolking. Ze zijn soms ontspannend, dan weer spraakmakend en zetten je vaak aan het denken. Ze doen wat met je. Je praat erover, je ouders praten erover, je vrienden en je kinderen. Het zijn programma’s die je graag samen beleeft en met elkaar wilt delen.

Van iedereen, voor iedereen
We vinden ons werk belangrijk. Daarom zijn we zorgvuldig in wat we maken, hoe we dat maken en willen we graag weten wat het voor jou betekent. We sluiten niemand uit en luisteren goed naar ons publiek, naar jou. Ongeacht waar je vandaan komt, wie je bent, of waar je van houdt.

Uitgesproken, respectvol en betrokken
Met onze programma’s willen we zoveel mogelijk meningen, opvattingen en overtuigingen laten horen. Dat betekent dat we soms de grens opzoeken en uitersten met elkaar in debat laten gaan. We zijn er van overtuigd dat we op die manier meehelpen bruggen te bouwen in de maatschappij.

Nederlands fabrikaat
We maken bijna al onze programma’s in Nederland (meer dan 85%). Dat doen we onafhankelijk van politieke of commerciële belangen. We maken programma’s over onderwerpen die ons allemaal aangaan. Met een eigentijdse visie op de Nederlandse samenleving of een Nederlandse visie op de wereld om ons heen.

Missie
De NPO verbindt en verrijkt het Nederlandse publiek met programma’s die informeren, inspireren en amuseren.

Visie
De NPO speelt een belangrijke rol in het leven van iedere Nederlander. Door de programma’s van de NPO ben je in staat mee te doen aan het gesprek van de dag, voel je je onderdeel van de samenleving en kun je je op jouw manier ontwikkelen en nieuwe werelden ontdekken. Kortom,  

De Nederlandse Publieke Omroep verbindt je met de wereld om je heen
Want als je dingen ziet, hoort en beleeft, ben je betrokken, doe je mee en voel je je verbonden. Dat is wat de Nederlandse Publieke Omroep voor iedereen wil betekenen: je verbinden met de wereld om je heen. Wij brengen herkenbare authentieke programma’s op Radio en TV, die boeiend en ontspannend zijn om naar te kijken. Die we graag samen beleven en waar je wat van opsteekt. Programma’s die uiting geven aan onze Nederlandse identiteit. En het gesprek van de dag zijn. Programma’s die je verrassen met andere wereldbeelden dan die van jezelf en je mening scherpen. Programma’s die je verder brengen en ervoor zorgen dat je meedoet. Dat verbindt ons allemaal met elkaar en met de wereld om ons heen.