2017 - NPO - credits Jan Willem van Hofwegen - 011-2
Hoofd content

Omroepen, radio- en tv-zenders

Omroepen

2017 - NPO - credits Jan Willem van Hofwegen - 034 - retouched-2 Het is een mooi idee; iedereen kan in Nederland een omroep beginnen en zendtijd krijgen. Je moet wel (1) genoeg leden hebben, (2) een maatschappelijke, culturele, godsdienstige of geestelijke stroming vertegenwoordigen en (3) iets toevoegen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Op dit moment zijn er zes omroepen met een erkenning: AVROTROS, BNN-VARA, KRO-NCRV, Omroep MAX, EO en VPRO. 

Er bestaan twee taakomroepen. Zij hebben een in de Mediawet benoemde specifieke taak. De NOS zorgt voor brede, onafhankelijke nieuwsvoorziening en de NTR maakt programma’s over kunst en cultuur, minderheden, jeugd, educatie en achtergrondjournalistiek.

Daarnaast zijn er drie omroepverenigingen met een voorlopige erkenning (‘aspirant-omroepen’): WNL, PowNed en Human. Zij hebben zich per 1 januari 2016 moeten aansluiten bij een van de zes omroepen met een erkenning. Het bestel mag namelijk nooit uit meer dan acht organisaties bestaan.

TV-zenders

NPO 1
Televisiekijken begint op NPO 1. Van nieuws en actualiteiten tot consumentenprogramma’s en kwaliteitsdrama. Programma’s die over jou en jouw wereld gaan. Met verhalen die je herkent over mensen die zomaar in je straat kunnen wonen. Ook als er iets belangrijks gebeurt, in Nederland of in de wereld, kijk je NPO 1.

NPO 2
NPO 2 zet je aan het denken. Met programma’s die verdiepen en inspireren. Als je wilt weten wat het verhaal achter de actualiteit is. Of als je het eens van een andere kant wilt bekijken. NPO 2 biedt het mooiste van Nederlandse en internationale kunst en cultuur, literatuur, documentaires, art-house films en kwaliteitsdrama.

NPO 3
Op NPO 3 vind je programma’s waar jong Nederland zich in herkent en die je uitdagen een eigen mening te vormen. Met veel aandacht voor nieuwe media en experimentele vernieuwing brengt NPO 3 een gevarieerd aanbod van de dagelijkse actualiteit tot muziek, reizen, human interest, talkshows en documentaires.

NPO Zappelin
De publieke kinderzender voor kinderen tot 6 jaar. Waar de jongste kijkers op een veilige en vertrouwde manier kennis maken met televisie en internet. De programma’s prikkelen tot leren en je wereld ontdekken.

NPO Zapp
De publieke kinderzender voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Met herkenbare televisieprogramma’s, een interessante en actieve internetomgeving en presentatoren die jouw taal spreken. Elke dag behandelt Zapp actuele thema’s en het nieuws.

Radiozenders

NPO Radio 1
De onafhankelijke nieuws- en sportzender. Als er iets belangrijks gebeurt, in Nederland of in de wereld, luister je NPO Radio 1. Voor de achtergronden en het nieuws van alle kanten. Ook jouw mening telt. Er is veel ruimte voor opinie en debat waar ook luisteraars steevast aan deelnemen.

NPO Radio 2
Informatie, actualiteit en het beste uit vijftig jaar popmuziek. Een toegankelijke zender met veel aandacht voor het Nederlandse lied, kleinkunst en cabaret.

NPO 3FM
Op NPO 3FM staat de liefde voor muziek centraal. Samen met de luisteraar vindt NPO 3FM nieuwe muziek, nieuw Nederlands poptalent en jong radiotalent. Je komt onze dj’s vaak tegen op festivals en concerten.

NPO Radio 4
De klassieke muziekzender voor zowel de ervaren als de nieuwe liefhebber. Naast de mooiste klassieke muziek, brengt NPO Radio 4 jaarlijks ongeveer twaalfhonderd concerten uit 's werelds beroemdste concertzalen. Waaronder drie eigen concertseries.

NPO Radio 5
NPO Radio 5 een sfeervolle zender met vooral evergreens uit de jaren ’60 en ’70. Tussen de muziek door wordt de luisteraar op de hoogte gehouden van het leven en de wereld om hem heen.