Header
Header
Hoofd content

Oranje Boven, Down Under

Documentaire, Informatie & Educatie, NOS, VPRO

Zaterdag 7 t/m zaterdag 15 oktober op NPO 1

Ooit werden ze gezien als nerds die in de Australische woestijn leuk zaten te knutselen aan merkwaardige futuristische voertuigen. Tegenwoordig hebben de TU-studenten alle grote high tech-bedrijven achter zich aan: Tesla, Google, Apple, noem maar op… Allemaal zijn ze erbij, bij de World Solar Challenge: 3000 kilometer dwars door de Australische Outback. De reden van die omslag? Elektrisch rijden, rijden op zonne-energie, heeft de toekomst. Duurzaamheid is geen geitenwollen hobby-project meer, er valt geld mee te verdienen.

Dertien edities zijn er tot nu toe geweest van de belangrijkste competitie voor zonnewagens ter wereld. Maar liefst acht keer kwam een Nederlandse zonne-auto als eerste over de streep. De concurrentie, waaronder de beste universiteiten ter wereld, achter zich latend.

Ook dit jaar doen weer teams studenten van de TU’s van Delft, Eindhoven en Twente mee. Hoe hebben ze zich voorbereid? Welke nieuwe technieken hebben ze in hun auto gestopt? Hoe bar zijn de omstandigheden in de Outback? En: geven ze de concurrentie opnieuw het nakijken?

Presentator Herman van der Zandt en wetenschapsjournalist Anna Gimbrere reizen mee van Darwin naar Adelaide en geven de antwoorden in de dagelijkse programmareeks Oranje Boven, Down Under. Over Neerlands trots. Over groene helden en hun ambities. Over innovatie en duurzaamheid. En over winnen.

Meer informatie op over.nos.nl of pers.vpro.nl.


NOS Oranje Boven Down Under

NOS Oranje Boven Down Under 2

Fotocredits: TU Delft